Kołobrzescy Pionierzy

Ks. Jerzy Chęciński
Proboszcz Parafii Konkatedralnej
w Kołobrzegu

Na prośbę wielu pionierów i nie tylko w imieniu Zarządu Stowarzyszenia Klubu Pioniera Miasta Kołobrzegu wyrażamy swój sprzeciw wobec takiego nas potraktowania, zlekceważono mnie i społeczność pionierską.

Na zakończenie tegorocznej procesji Bożego Ciała odsłonięcia i poświęcenia tablicy pamiątkowej na ścianie małego kościoła pw. Niepokalanego Poczęcia, której osobiście ja byłam inicjatorem pionierzy i nasi przyjaciele wpłacali skromne kwoty by upamiętnić pierwszych powojennych mieszkańców, dla których ten kościół stał się miejscem modlitwy i tworzenia więzi polskości po 1945 r. - tych co odeszli i nie wiele jeszcze nas żyjących.

Uroczyste odsłonięcie Tablicy miało zakończyć VII Dzień Pioniera a rozpoczęciem uroczystości była msza św.w małym kościele dnia 27 maja br, Przypomnę, że pierwszy Dzień Pioniera 31 maj 2012 r. obchodzono uroczyście na cmentarzu komunalnym, na którym odsłonięty został obelisk wyrażając hołd wszystkim pionierom już nie żyjącym.

Dziś 33 letnia Przewodnicząca Klubu Pioniera z dumą, wzruszeniem odsłaniałam wtedy obelisk. Tam spoczywają moi rodzice, brat i wielu przyjaciół, sąsiadów, kolegów co przyjechali w pierwszych latach powojennych.

Obelisk poświęcał : ks.kapelan Witold Kosiński, ks. Jerzy Chęciński, ks. Józef Słomski - wtedy dumnie wypowiadano o bohaterstwie pionierów.

Jakże przykro, gorycz pozostanie z premedytacją, odsunięto nas od udziału w odsłonięciu Tablicy, której byliśmy inicjatorzy. Pierwsze słowo na Tablicy brzmi: PIONIEROM - zostało całkowicie pominięte. Potraktowano nas jak "czarne owce" a staliśmy obok. Mamy wątpliwość, czy taką decyzje podjął sam ks. Piotr Zieliński ? Jeszcze bardziej przykro, że to zrobili duszpasterze. Pozostaną nam w kronikach zdjęcia "Biskup Odsłonił" umieszczone na stronie www.kolobrzeg.wiary i wiadomościach "Miasto Kołobrzeg" które uwidacznia całą prawdę.

Życzymy księdzu wszystkiego dobrego w sprawowaniu duszpasterstwa w nowym środowisku.

10.06.2018 r.

Za Zarząd